Istrie je jednou z nejsevernějších oblastí na světě, kde se olivovníky pěstují. To zdejší produkci olivového oleje ohromně napomáhá a je velkou výhodou, která se podepisuje na konečném výsledku. Celé tajemství, které stojí za výjimečnou kvalitou místních olejů, spočívá právě v nižších teplotách. Díky nim mají olivovníky kratší vegetační období a hromadění oleje v plodech začíná později než v jižních oblastech.
Když totiž letní vedra zasáhnou níže položené regiony (Itálie, Španělsko, Řecko), plody již obsahují olej a vysoké teploty mají vliv na značné snížení jeho kvality. Naproti tomu na Istrii se olej v olivách hromadí až poté, co vysoké teploty odezní. Výsledkem je pak vysoce kvalitní extra panenský olivový olej, kterému nezaměnitelně dominují intenzivní chuť a vůně s elegantními tóny různých bylin.
Díky těmto specifickým podmínkám a samozřejmě díky přístupu místních pěstitelů se v posledních několika letech zařadila Istrie mezi oblasti s nejkvalitnějšími olivovými oleji na světě. Flos Olei, což je mezinárodní průvodce, který každý rok hledá v 50 zemích na 5 kontinentech vždy 500 nejlepších olejů, ve svém posledním vydání zařadil do svého přehledu 79 olivových olejů, které pochází z tohoto regionu. Žádná jiná oblast na světě takové zastoupení ve Flos Olei nemá. Chorvatská Istrie takto tomuto průvodci přitom dominuje už čtvrtým rokem v řadě za sebou.
Obyvatelé Istrie jsou proto právem velmi hrdí nejen na svůj region, ale také na jejich domácí odrůdy oliv. Buža, Bianchera (istrijská Bjelica), Carbonazza (Crnica), Moražola a Rožinjola (Rosulja) jsou olivové odrůdy, které byly po staletí vysazovány na Istrii a ve vodnjanské oblasti. Nejstarší olivovník, který stále nese ovoce má už více než 1600 let a stojí v národním parku Brijuni. Na tomto místě, naproti idylickému souostroví Brijuni, je Vodnjan, město, v němž rodina Chiavalon žije již několik set let.
A víte jak se řekne chorvatsky olivový olej? Správná odpověď zní "maslinovo ulje" ... to jen pokud budete chtít vyrazit na nákupy:-)
Chiavalon se může pochlubit celou řadou zlatých medailí z lokálních soutěží jako je Olive Oil Competetion z Vodnjanu, Vinistra v Poreči, Maslina ve Splitu.Je také držitel zlatých medailí a ocenění také z Alma Armonia (Itálie), International Olive Oil Prize (Curych), A.I.P.O. (Riva del Garda), L'Orciolo d'oro (Pesaro), Olive Japan, NYIOOC New York World Olive Oil Competition, Los Angeles Olive Oil Award nebo Biolu v Bari zaměřeného na organické olivové oleje. Renomovaný a vlivný průvodce Der Feinschmeker pravidelně řadí Chiavalon mezi nejlepší producenty extra panenského olivového oleje na německém a rakouském trhu.