Nejdůležitějším bodem ve výrobě extra panenského olivového oleje je včasná sklizeň a zpracování plodů ve stejný den, kdy se očešou ze stromů. Tento postup, ne vždy dodržovaný, byl na farmě Chiavalonu zaveden již od samotného počátku výroby.
Sklizeň zdravých oliv nastává, když přibližně jedna třetina plodů na stromě změní svou barvu. Ve stejný den pak metodou lisování za studena a v řízené atmosféře dochází k výrobě oleje. Tento postup zajišťuje, že olivový olej zůstane po vylisování přesně stejný jako v plodech - neoxidovaný, s velmi nízkou hladinou volných mastných kyselin a vysokým obsahem polyfenolů - významných antioxidantů. Všechny tyto sloučeniny extra panenského olivového oleje mají výrazně prospěšný zdravotní účinek. Chiavalon extra panenský olivový olej proto není jen doplňkem stravy a kořením, ale také skutečným lékem.
Jakmile se olivy zpracují a získá se z nich z nich olej, je nesmírně důležitý také způsob jeho skladování. Světlo, teplota a vzduch totiž představují tři největší hrozby pro kvalitu olivového oleje. Proto se olivové olej Chiavalon skladují v nádobách z nerezové oceli s inertním plynem, který zabraňuje oxidaci, při stálé teplotě 16 ° C.
Chiavalon se může pochlubit celou řadou zlatých medailí z lokálních soutěží jako je Olive Oil Competetion z Vodnjanu, Vinistra v Poreči, Maslina ve Splitu.Je také držitel zlatých medailí a ocenění také z Alma Armonia (Itálie), International Olive Oil Prize (Curych), A.I.P.O. (Riva del Garda), L'Orciolo d'oro (Pesaro), Olive Japan, NYIOOC New York World Olive Oil Competition, Los Angeles Olive Oil Award nebo Biolu v Bari zaměřeného na organické olivové oleje. Renomovaný a vlivný průvodce Der Feinschmeker pravidelně řadí Chiavalon mezi nejlepší producenty extra panenského olivového oleje na německém a rakouském trhu.